Planten in het voorjaar of het najaar?

...

In het voorjaar

Wij verkopen onze sneeuwklokjes 'In the green', compleet met wortels en bladeren. We rooien ze in het vroege voorjaar, waarna we ze direct naar onze klanten versturen.

Dit is voor de beginnende tuinier de beste manier om sneeuwklokjes te planten, je ziet immers wat je doet en hebt onmiddellijk resultaat.

Het is de bedoeling dat de sneeuwklokjes bij ontvangst snel geplant worden. Bij vorst pot je ze beter op en plant ze wanneer de grond ontdooid is. Eenmaal in de grond uitgeplant zijn ze bestand tegen strenge vorst.

Herplant de bollen op voldoende afstand van elkaar en zo'n 8 à 10 cm diep.

Geef ze bij droogte veel water en hou ze aan de groei. Vanaf eind april vergeelt het blad en sterft het af. Pas het volgend voorjaar zijn de sneeuwklokjes ten volle te bewonderen, maar dan komen ze ook op alsof ze er altijd al gestaan hebben. In de jaren daarop zullen ze zich snel vermeerderen.

...

In de nazomer

Een andere manier om sneeuwklokken te planten/vermeerderen is delen van de pollen tijdens de rust.

Net na de bloei wordt de pol gemarkeerd. Tijdens de zomer kan je die dan met een spitvork uitgegraven. Verwijder de meeste grond en trek voorzichtig de pol uit elkaar. Het mooiste resultaat in de tuin krijg je als je niet te fijn verdeeld. Maak toefjes van 3 tot 5 bolletjes en herplant die. Wil je méér planten, of is de oppervlakte groot, plant dan afzonderlijke bolletjes.

Controleer op zieke bollen, insecten of wormen en vernietig ze. Herplant de bollen op voldoende afstand van elkaar en zo'n 8 à 10 cm diep.

Laat ze absoluut niet uitdrogen. Laat ze maximaal een tweetal weken uit de grond en hou ze beschut.

Tuincentrumbollen

De bollen die te lang boven de grond zijn geweest en een maand lang warm en droog in een tuinwinkel hingen geven weinig resultaat.

Is dit de enige manier om aan sneeuwklokjes te geraken, ga dan in augustus al naar het tuincentrum en plant ze zo snel mogelijk.

...

De beste plek ?

Galanthus nivalis of het gewone sneeuwkokje doet het goed op plaatsen met veel zonlicht in de winter en het voorjaar, maar met schaduw in de zomer (door bladeren van bomen, stuiken of vaste planten. )

Galanthus elwesii heeft het liever warmer. Wij hebben de ervaring dat deze soort het juist goed doet op een plek met meer zon, ook in de zomer. Plant deze soorten in de rotstuin, langs een muur op het zuiden of aan de zuidrand van een bos.

Sneeuwklokjes groeien ook goed in gazons, vooral als het gras niet al te dik staat. Laat bloembollen verwilderen op plaatsen waar het gazon niet zo goed groeit.  Onder bomen, waar in het voorjaar veel licht is, maar waar later op het jaar te weinig zon is voor een goede grasgroei, kan het perfect. Of in een wilder deel van de tuin waar het gras pas later op het jaar gemaaid wordt.