Natuurlijke beplanting

...

Laat bloembollen verwilderen op plaatsen waar het gazon niet groeit of niet gemaaid wordt. Onder bomen, waar in het voorjaar veel licht is, maar waar later op het jaar te weinig zon is voor een goede grasgroei, kan het perfect. Of in een wilder deel van de tuin waar het gras pas later op het jaar gemaaid wordt.

De schaduwrijke bostuin, waar bodembedekkers beter groeien dan gras, is ook een ideale omgeving voor het wilde bollenveldje.

Tenslotte kan je bollen ook tussen vaste planten en onder heesters planten en laten verwilderen.

Verwildering

De beste resultaten bekom je door het massaal planten van bepaalde soorten in een natuurlijk patroon. Kies soorten die na het planten weinig onderhoud vragen, gemakkelijk groeien en uitbreiden.

Meestal worden tulpen en narcissen gebruikt voor verwildering. Niet elke soort is geschikt, kies botanische soorten of natuurlijk ogende cultivars. Een goed voorbeeld is Tulipa violacea 'Pallida', een kleine witte tulp met een blauw hart of de nieuwe 'Come Back' in rood en zwart.

Ook bij narcis zijn de wilde soorten best geschikt. Ook de oudere soorten zoals King Alfred, Dutch Master en Carleton zijn goede verwilderingsbollen.

Met krokussen en uiteraard sneeuwklokjes kan je ook niet missen, zelfs in het gazon.

...

kleuren

De sleutel tot een geslaagde natuurlijke beplanting is een beperkt kleurengamma, maar massaal aangeplant.

Plant in golven of vlekken met dezelfde soorten. Mix je teveel of plant je teveel kleuren bij elkaar dan is het effect veel minder.

planten

Het beste resultaat bereik je door een groter oppervlak weg te scheppen en daar een paar bollen in te planten. Gemakkelijker en sneller dan voor elke bol een apart plantgat te maken. Na het uitzetten van de bollen bedek je die met de weggeschepte grond, vermengd met zand, fijne kiezel en wat mest en compost.

Heb je een grote oppervlakte te beplanten, dan verdeel je het perceel in gelijke vakken. Schep de grond van het eerste vak op een wachthoop, plant de bollen en bedek ze met de grond van het tweede vak. Ga zo door tot het laatste vak dat je afdekt met de grond van de wachthoop.

Plant in een goed gedraineerde grond aangezien bolrot een van de meest voorkomende problemen is, zeker in natte winters.

...

geschikte soorten

Galanthus nivalis
Chinodoxa
Crocus
Iris reticulata
Tulips (botanical or species, Tulipa tarda, some Darwins and Triumph tulp
Anemone blanda
Scilla siberica
Puschkinia
muscari
Fritillaria meleagris
Narcissus
Dogs Tooth Violet - Erythronium