Sneeuwklokjestuin Brugge

Na een lange winter heeft een mens nood aan bloemen en fris lentegroen. Witte tapijten van sneeuwklokjes in bossen en tuinen zorgen voor een warm en blij gevoel, een eerste teken dat de lente in aantocht is.

Het is een seizoensgebonden spektakel, gadegeslagen door een steeds groeiende club van Galanthofielen of sneeuwklokjesliefhebbers in binnen en buitenland.

Ook in Brugge ligt een grote sneeuwklokjestuin met zo'n 300 verschillende soorten, aangeplant en gecombineerd met ander lentegroen.


...
...

De tuin

Om de steeds verder uitbreidende collectie sneeuwklokjes een mooi onderkomen te geven is in 2006 een eerste sneeuwklokjestuin aangelegd. De jaren daarna is de tuin verder uitgebreid.

Aan de zijkant van de kwekerij, op een hoop restafval van oude en dode planten uit de kwekerij, groeit nu een spectaculaire verzameling voorjaarsplanten. Sneeuwklokjes, Helleborus, Sarcococca en Hamamelis groeien uitstekend op die oude rotsplantengrond.

Aan de zuidzijde is de tuin omsloten door een meidoornhaag en knotwilgen die tijdens de zomer voor de nodige schaduw zorgen.

...

De planten

Zo'n 300 verschillende soorten sneeuwklokjes groeien op de kwekerij. Het grootste deel daarvan groeit in de sneeuwklokjestuin. Daarnaast staan er bijzonderheden in de rotstuin, de bloembollenbak en in de alpiene kas.

In de tuin worden de meest bijzondere soorten in grote vijvermandjes gekweekt in een mengsel van potgrond en vermiculiet. Soorten die in grotere aantallen beschikbaar zijn, staan gewoon in de volle grond.

In het voorjaar krijgt de ganse tuin een bemesting met organische meststof voor tuinplanten.

Na het voorjaar gaat de tuin in zomerrust. Veel tijd om eraan te besteden is er dan niet meer. Vol ongeduld is het wachten tot de eerste sneeuwklokjes in september !

...

Bezoek

Sneeuwklokjes weekends 2022.

  • zaterdag 5 en zondag 6 februari
  • zaterdag 12 zondag 13 februari
  • zaterdag 19 zondag 20 februari (afgelast door deelname Schneegl√∂ckchentage )
  • zaterdag 26 en zondag 27 februari

telkens van 9 tot 17 uur.


- bijzondere sneeuwklokjes & andere bollen te koop
- vele andere winterbloeiers voor rots- & graveltuin 

Tijdens januari, februari en maart bent u tijdens de gewone openingsuren ook welkom op de kwekerij. (woe t.e.m. zaterdag)
locatie : Alpenplantenkwekerij Cathy Portier
Margareta van Vlaanderenstraat 27
8310 St.-Kruis-Brugge 

Zoek op Google Maps

...

Media

De sneeuwklokjestuin van Cathy & Jan werd uitgebreid voorgesteld in Jardin & Loisirs op RTBF op zondag 6 februari 2011 en 16 februari 2020

Jardins & Loisirs / RTBF